Blog

Zuurdesembrood

31-08-2012 12:47

 

Zuurdesembrood

250 gr roggemeel - 250 gr tarwemeel - 1 kg spelt - 5 soeplepels sesamzaadjes - 5 soeplepels sojameel - zuurdesem - 3 koffielepels droge gist - 1 liter handwarm water - 3 schepjes grof zeezout

 

Doe het rogge- en tarwemeel in de kneedmachine. Leg 't zuurdesem in het handwarme water en kneed het fijn. Giet het water in de kneedmachine en zet deze in werking. Als alle ingrediënten goed vermend zijn, 15 min laten rusten. Meng de sesamzaadjes, het sojameel, de droge gist door de spelt, op een tafel of in een grote kom. Maak een gat in het midden en giet er het mengsel uit de kneedmachine beetje bij beetje in, terwijl je het deeg kneed. Je kunt ook de spelt in de kneedmachine doen. Als er een vast deeg is gemaakt, verdeel je die in drie gelijke delen. Vorm daar drie rijskegels van. Laat deze een half uur rijzen bij kamerthemperatuur of in de rijsfunctie van de oven. Neem van elke homp een handvol deeg en leg dat in een schaal. Dan kneed je de hompen deeg in de vorm van de ingevette bakvormen. Leg het deeg in de vorm en prik zeven keer met een vork in het deeg. Laat de broden weer 1 uur rijzen en bak ze vervolgens gedurende 1 uur op 200. Neem de broden uit de vorm en leg ze op een rooster om af te koelen.

Zuurdesem maken

Neem de drie stukken deeg en kneed het tot een dikke plak die in de kom pas. Doe een schep zout in de kom, leg het deeg erop en strooi er nog eens twee schepjes zout overheen. Leg het deksel op de kom en zet deze op een koele plaats. Na een dag of zeven is het zuurdesem klaar.

© bepmergelsberg 

 

 

 

 

 

Eerste blog

30-08-2012 13:31

Onze nieuwe blog is vandaag van start gegaan. Houdt focus hierop en wij zullen proberen je geïnformeerd te houden. Je kunt nieuwe berichten plaatsen op deze blog via de RSS feed.